فهرست مطالب

فصلنامه پژوهش نامه زنان
سال یازدهم شماره 2 (پیاپی 32، تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/09/03
  • تعداد عناوین: 9
|
  • نجمه فانی*، محمدحسین اسدی داود آبادی، علی روشنایی صفحات 1-20

    "گفتمان زیبایی" را می توان شیوه ای تلقی نمود که افراد و گروه ها برای سخن گفتن درباره زیبایی به عنوان نظامی از رمزگان و نشانگان مرتبط با بدن به کار می گیرند. این نظام طی فرایند تاریخی، درون بافت اجتماعی- فرهنگی خاصی از طریق اعمال قدرت های موجود اجتماعی شکل می گیرد. در پژوهش حاضر سعی شده است با برگزیدن نظریه و روش تحلیل گفتمان براساس خوانش لاکلا و موفه سیر تحول تاریخی پدیده ی زیبایی و تاثیرات آن بر حیات فردی و اجتماعی زنان ایرانی مورد کنکاش قرار گیرد. بر این اساس اسناد و داده های تاریخی دوره مشروطه به عنوان مقطع تاریخی عطف، و مقاطع تاریخی پیش از این دوره برای نشان دادن گذر جامعه ایران و مقاطع پس از آن جهت نشان دادن تعمیق و تشدید پدیده زنانگی زیبایی مورد تحلیل قرار گرفته است. نتایج تحلیل نشان می دهد تحت تاثیر مدرنیسم بر ارزشهای زیبایی و ایجاد بی قراری های گفتمانی و نهادی در دوره قاجار و به ویژه مشروطه و به دنبال تعامل با اروپا چرخش گفتمان زیبایی شروع شد. عمیق تر شدن اثرات مدرنیسم در دوره پهلوی به استیلای نسبی گفتمان جدید زیبایی منتهی گردید که آثار آنرا در حیات فردی و اجتماعی...

    کلیدواژگان: گفتمان، زیبایی، زن، سنت، مدرنیسم
  • جعفر حیدری*، حسین مسعودنیا، سید غلامرضا دوازده امامی، محمودرضا رهبر قاضی صفحات 2-32

    عصر نوین با تولد رسانه های نوین، دستاوردی از انقلاب در اطلاعات و ارتباطات بوده که با فروپاشی ساخت های قدیم و ظهور نشانه هایی از پساساختارگرایی، تغییر ساخت ها و پسامدرنیسم هم زمان گشته و درنتیجه آن استنباط از مفاهیم و معانی پدیده های اجتماعی و فردی دچار تحولات شگرفی شده و کارکرد و مفهوم فرهنگ، هویت و قدرت نیز دچار شیفت پارادایمی شده است. پژوهش حاضر به بررسی تحلیل و مقایسه پیامدهای به کارگیری رسانه های نوین ارتباطی بر هویت فرهنگی ملی و هویت فرهنگی دینی شهروندان شهر اهواز می پردازد. جامعه آماری پژوهش شهروندان 16-50 سال تشکیل می دهد. حجم نمونه شامل 600 نفر که بر اساس روش نمونه گیری خوشه ای انتخاب شده اند. روش انجام پژوهش مبتنی بر شیوه توصیفی - تحلیلی بوده و داده های پژوهش با استفاده آزمون t گروه های مستقل و تحلیل واریانس (آنوا) مورد تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که رسانه های نوین بر هویت فرهنگی ملی و هویت فرهنگی دینی تاثیرگذار بوده و بین مردان و زنان در هویت فرهنگی دینی تفاوت معنادار آماری در سطح کمتر از 05/0 وجود دارد. ولی در هویت فرهنگی ملی بین زنان و مردان تفاوتی مشاهده نشد. همچنین بین هویت فرهنگی دینی و هویت فرهنگی ملی و سطح درآمد شهروندان تفاوتی وجود نداشت.

    کلیدواژگان: رسانه های نوین، هویت، فرهنگ، هویت فرهنگی ملی، هویت فرهنگی دینی، قدرت نرم
  • پریا رحیمی، عبدالله بیچرانلو* صفحات 33-58

    امروزه استفاده از امکانات فضای سایبر به صورتی گسترده به خدمت تمام عرصه های زیست انسان درآمده است. پژوهش حاضر بر آن است تا بزنگاه ها و گره گاه هایی را در جنبش زنان مدنظر قرار دهد که کنشگرایی مجازی توانسته است به خدمت کنشگرایی عمل گرا درآید و بر موانع و دست اندازهای پیشاروی جنبش فایق آید. این گونه، پژوهش حاضر می تواند تجویزی به دست دهد از استفاده هرچه مفیدتر از فضای مجازی در خدمت جنبش زنان. ثبت بده بستان های این فضا به یاری آمیزه ای از دو روش مردم نگاری مجازی و مصاحبه با کنشگرایان فعال در هر دو فضا ممکن شده است. نظریه جنبش های اجتماعی شبکه ای شده کاستلز به عنوان چارچوب نظری کار استفاده شده است. یافته های پژوهش نشانگر آنند که جنبش های اجتماعی شبکه ای شده، استفاده از امکانات فضای مجازی را در ترتیب و سامان دهی به فعالیت هایشان به شکلی کارآمد در دستور کار خود قرار داده اند. همچنین تحرکات اخیر جنبش اجتماعی زنان ناشی از عمومی و علنی شدن خواست ها و مشکلات زنان در فضای مجازی است که به فضای مکان ها و پس از آن مجددا به فضای جریان ها تسری یافته است. تصاویر بازنموده و انگاره سازی های صورت گرفته در فضای مجازی، به گروه اجتماعی زنان، نیروی اتحاد، گفتگو و جمع را بخشیده و آنان را در مطالبه گری، راسخ و امیدوارتر کرده است.

    کلیدواژگان: کنشگرایی سایبری، جنبش زنان، کنشگرایی عملگرا، جنبش های اجتماعی شبکه ای شده، اسلکتیویسم
  • علیرضا خسروی، سمیه تاجیک اسماعیلی*، سروناز تربتی، لیلا نیرومند صفحات 59-76

    این مقاله با هدف مقایسه بازنمایی مهارت های ارتباطی انیمیشن های داخلی و خارجی و از منظر تاکید بر کلیشه جنسیت می باشد. سوال اصلی اینست که نحوه نمایش مهارت های ارتباطی در پویانمایی ها با تکید برکلیشه جنس مونث چگونه است؟ نمایش جنس مونث در این فیلم ها چگونه است؟ برای پاسخ به این سوال، از روش نشانه شناسی جان فیسک استفاده شده و رمزگان محتوا در سه سطح؛ ظاهری، فنی و اجتماعی بررسی شده اند. پژوهش بصورت مطالعات موردی انجام شده، نمونه گیری بصورت هدفمند و از نمونه های در دسترس است. از چهار نمونه مورد بررسی، یافته های پژوهش دو فیلم که شخصیت اصلی داستان از جنس مونث بوده، آورده شده است؛ پویانمایی ایرانی (مینا و پلنگ) و پویانمایی غیرایرانی (موآنا). نتایج پژوهش اشاره دارد، در نمونه های ایرانی و غیرایرانی مورد بررسی، مهارت های ارتباطی بخوبی نمایش داده شده است. برخلاف تحقیقات و مطالعاتی از نوع گافمن، داستان ها فارغ از جنسیت شخصیت اول (مونث)، پیش می روند. تصورات قالبی درباره کلیشه جنسیتی زنان مخالف آنچه نمایش داده شده و بیانگر بازتولید الگوهای جنسیتی سنتی نیستند. در هردو داستان، با ساختارشکنی سوژه های ممنوعه و تقابل نسل کوچکتر با نسل بزرگتر مواجه ایم. این ساختار شکنی ها در نهایت با حفظ روابط خانوادگی، احترام به بزرگان و اولویت دادن به خانواده همراه می شود.

    کلیدواژگان: رسانه، پویانمایی، مهارت ارتباطی، بازنمایی، نشانه شناسی، جنس مونث
  • حمیدرضا خوارزمی*، نازنین سلطانی صفحات 77-99

    پرداختن به زنان و مسایل مربوط به آنها، همواره یکی از مهم ترین موضوعات بررسی شده در جوامع بشری به شمار می رود. فرهنگ عامه هر ملت، به ویژه قصه ها و افسانه ها، یکی از بهترین بسترهایی است که می توان در آن رد پایی از باورها، آداب و رسوم و بنیان فکری مردم جوامع کنونی را مشاهده کرد و به واسطه آن می توان تفکرات سنتی مردسالارانه را در جوامع قدیم نسبت به زنان ریشه یابی نمود؛ از این رو، در تحقیق حاضر، نقش و جایگاه زنان در افسانه های عامه کرمان، در چهار کتاب (افسانه های مردم کرمان، افسانه های مردم سیرجان، قصه ها و افسانه های زرند و فرهنگ مردم کرمان) مورد بررسی قرار گرفته است. این پژوهش بر اساس رویکرد فمینیسم اگزیستانسیالیستی و فمینیسم مارکسیستی به شیوه توصیفی-تحلیلی و با استفاده از منابع کتابخانه ای انجام شده است.

    کلیدواژگان: واژه ای کلیدی: زن، فمینیسم، فرهنگ عامه، افسانه، کرمان
  • مریم دادخواه تهرانی* صفحات 101-123

    محمود استادمحمد یکی از نویسندگان مطرح ایران و از جمله نویسندگان کارگاه نمایش، گروهی از هنرمندان آوانگارد تیاتر قبل از انقلاب در ایران است. در آثار او سایر نمایشنامه نویسان ایرانی، نقش زنان، نقشی چالش برانگیز است. از سویی در میان نویسندگان نسل استادمحمد کمتر با نمایشنامه نویسان زنان روبرو هستیم و به جز مواردی معدود، گفتمان های رایج در تیاتر ایران قبل از انقلاب، توسط نویسندگان مرد رقم خورده است. اما با گذشت زمان و با تغییراتی که در جامعه رخ داد، علاوه بر حضور بیشتر زنان در تیاتر، نوع نگاه به زن نیز در آثار نمایشی دچار تغییراتی شده است. این پژوهش در نظر دارد با استفاده از مفاهیم اساسی در تحلیل گفتمان انتقادی و به ویژه تحلیل گفتمان انتقادی فمینیستی، به نقش زنان در آثار استادمحمد بپردازد. در آثار او به تدریج شاهد حضور بیشتر زنان و سخن گفتن از مسایل و مشکلات آنها هستیم. اما سوال اینجاست که این تغییر رویکرد تا چه اندازه تغییر ایدیولوژی حاکم و دگرگونی در روابط قدرت را نشان می دهد و تا چه حد تحت تاثیر ایدیولوژی های پیشین قرار دارد.

    کلیدواژگان: ادبیات نمایشی، محمود استادمحمد، تحلیل گفتمان انتقادی، فمینیسم
  • سید علی روحانی*، محمد مهدی فیاضی کیا صفحات 125-145

    این مقاله فرض های بنیادین در بازنمایی نقش زن در سینمای فرهادی را در چهارچوب غیریت امر زنانه در آرای امانویل لویناس واکاوی می کند. آرای لویناس از این حیث مهم است که همواره از سوی برخی از متفکرین متهم شده که دیدگاهی سنتی درباره زنان داشته است. با بازخوانی آثار فرهادی می توان نگاه مشابهی را جستجو کرد. با این که اغلب سینمای فرهادی با ایده هایی درباره بازنمایی متفاوت از زن ایرانی در ارتباط دانسته شده اما این پژوهش تحلیلی است در باب نحوه مواجهه سوژه مذکر آثارش با این غیریت و این که چگونه زن در این آثار به عنوان قربانی و در عین حال منشا و سرآغاز ایجاد مشکلات مورد شناسایی قرار گرفته است. شباهت میان نگاه فرهادی به زن و آن چه لویناس از غیریت زنانه تعبیر می کند به پرسش بزرگ تری می انجامد. نتایج حاصل از این پژوهش نشان می دهد که چگونه تاکید بسیار گفتمان امروز در سینمای ایران بر وجهه قربانی بودن زنان، خود نوعی مداخله در ساخت تصویری از زنان است که سوژه مذکر مداخله گر ایجاد کرده و چگونه رویکرد لویناسی می تواند راهی برای برون رفت از این مداخله و نمایش شیوه ای از ارتباط میان سوژه و دیگری باشد که منجر به دستیازی سوژه به دیگری نشود.

    کلیدواژگان: امر زنانه، سینمای فرهادی، امانوئل لویناس، دیگری
  • سمیه سادات شفیعی*، زهرا حسینی فر صفحات 147-172

    اینستاگرام نقش پررنگی در زندگی روزمره ایرانیان دارد و از این لحاظ از جمله متون رسانه ای است که از اهمیت وافری در مطالعه سبک زندگی زنان برخوردار است. این پژوهش به عنوان مطالعه ای اولیه در زمینه ابعاد شبکه های اجتماعی، با هدف کشف ارزش های محوری زنان در ارتباط با سبک زندگی به مثابه ترویح کنندگان شیوه های مطلوب تفکر و کنش در میان مخاطبان انجام شده است. بدین منظور صفحات زن نوشته ای برای مطالعه در نظر گرفته شدند که نویسندگان آن با دستمایه قراردادن زندگی شخصی و خانوادگی خود به بحث و نظر می پردازند. این صفحات از نظر تعداد پست، کمیت و کیفیت مطالب و تعداد دنبال کننده نیز متمایز هستند. با در نظر گرفتن این ویژگی ها، بالغ بر پانزده هزار پست از پنج زن کاربر حرفه ای اینستاگرام مورد تحلیل محتوای کیفی قرار گرفت و ارزش های محوری آنان بر اساس مبانی پدیدارشناسی در سه ساحت احصا شد: بازاندیشی، زنانگی، اراده به تغییر و تلاش جهت برخورداری از سرمایه فرهنگی به عنوان ارزش های دنیای فردی آنان از سویی و از سوی دیگر همسرداری، باورهای برابرخواهانه شوهر و مادری به عنوان ارزش های دنیایی مایی و مشارکت پذیری و مدیریت مصرف به عنوان ارزش های دنیایی آن هایی این زنان شناخته شد.

    کلیدواژگان: شبکه های اجتماعی، سبک زندگی، بازاندیشی، خویشتن زنانه، فضای مجازی
  • طیبه محمدی نیا* صفحات 173-194

    این مطالعه با استفاده از روش نظریه زمینه ای به تحلیل پدیدارشناختی تجربه زیسته کاربران اعم از مردان و زنان متاهل در تالارهای همسریابی انجام شده است؛ برای این منظور با استفاده از تکنیک نمونه گیری هدفمند با 11 عضو متاهل در تالارهای همسریابی از طریق واتس اپ مصاحبه های نیمه ساختار یافته انجام شد و با نرم افزار مکس کیو دی ای ورژن 12 تحلیل شدند. پس از ترکیب، ادغام و مقایسه مفاهیم، چهار مقوله مشترک زمینه ای میان کاربران زن و مرد متاهل شامل (اعتیاد به چت با جنس مخالف، تجربه خانواده سنتی، چت علاج رفع تنهایی، سرگرمی و گذران وقت،) کشف شد؛ همچنین دو مقوله خاص کاربران زن متاهل شامل (اختفای تاهل و پرهیز از دیدار حضوری) و دو مقوله خاص کاربران مرد متاهل شامل (حس آزادی در انتخاب همسر دوم و تمایل به ازدواج سفید) نیز به دست آمد. پس از تحلیل خط داستانی مشارکت کنندگان مقوله هسته تحت عنوان « مقاومت در برابر کم رضایتی زناشویی» آشکار شد.

    کلیدواژگان: «نظریه زمینه ای»، «همسریابی مجازی»، «کاربران متاهل»، «نارضایتی زناشویی»
|
  • Najmeh Fani *, Mohammad Hossein Asadi Davoodabadi, Ali Roshanaie Pages 1-20

    Beauty discourse could be considered as way for individuals and groups to speak on beauty as a system of codes and symbols used in referring to body. This system is formed through a historical process in a social-cultural texture using existent social powers. In this research, we tried to explore the process of historical evolution of beauty phenomenon and its effects on Iranian women´s lives based on Lacla and Mouffe's reading using theory and method of discourse analysis. On this basis, historical documents and data from Iranian constitutional period as the historical turning point, and the periods before and after were analyzed to show Iranian society´s transition and deepening and intensification of the beauty phenomenon of women. The results show that following modernist effects on beauty values, appearance of discoursal and institutional restlessness in Qajar period, constitutional period in particular, and interaction with Europe, turning of beauty discourse started. Deepening of modernist effects in Pahlavi period resulted in relative domination of new beauty discourse whose effects could be traced in individual and social lives of women - in the limits of social visibility of women, consumption and life style of women, family structure, criticizing or accepting patriarchal dominance, body ...

    Keywords: Discourse, Beauty, woman, tradition, modernism
  • Jafar Heydari *, Hossein Masoodnia, Sayed Gholamreza Davazdeh Emami, Mahmoud Reza Rahbar Ghazi Pages 2-32

    With the birth of modern media, the modern age has been an achievement of the revolution in information and communication, which has always changed with the collapse of old structures and the emergence of signs of poststructuralism, change of structures and postmodernism. And the concept of culture, identity and power has also undergone a paradigm shift. The present study examines the use of new media on the national cultural and religious identity of the citizens of Ahvaz. The statistical population of the Citizens' Survey consists of 16-50 years. Sample size includes 600 people selected based on the selected cluster sampling method. The research method was based on descriptive-analytical method and the research data were analyzed using t-test of independent groups and analysis of variance (ANOVA). The results showed that modern media have an impact on national cultural identity and religious cultural identity, and there is a statistically significant difference between men and women in religious cultural identity at the level of less than 0.05. But in the national cultural identity, there was no difference between men and women. There was also no difference between religious cultural identity and national cultural identity and income level of citizens.

    Keywords: New Media, identity, Culture, national cultural identity, religious cultural identity, soft power
  • Paria Rahimi, Abdollah Bicharanlou * Pages 33-58

    Nowadays potentialities of cyberspace have been put into the service of different areas of life. So, the present investigation aims to trace the landmarks of the women's movement, that is, moments when the cyber activism has managed to be put into the service of practical activism and to overcome the difficulties ahead of itself. This investigation can prescribe methods which can improve the use of cyberspace in the women's movement. Recording the interactions of this space has been made possible by a mixture of two different methods, virtual ethnography and interviews with people who are active in both spaces. Castells' theory of networked social movements was used as the theoretical framework. The findings show that networked social movements have put the use of cyberspace potentialities in their agenda settings in order to organize their virtual activities effectively. Furthermore, the recent mobility of the women's social movement flows from the fact that women's demands have been made public in the cyberspace; these demands, then, have extended to space of places and again to space of flows. Represented images and ideas formed in the cyberspace have given the social group of women the possibility of solidarity, dialogue and collective power.

    Keywords: cyber activism, women's movement, practical activism, networked social movements, slacktivism
  • Alireza Khosravi, Somayeh Tajik Esmaeili *, Sarvenaz Torbati, Lila Niromand Pages 59-76

    . The main question is, how is the presentation of communication skills in animations with female gendered single-breeches? How is the female sex viewer in these movies? To answer this question, John Fisk's semiotics method has been used and content codes have been examined at three levels: apparent, technical, and social. The research is done in case studies. Sampling is done purposefully and is available from available samples. Of the four samples examined, the findings of the two films, which are the main characters of the story of the female, have been brought to Iranian animation (Mina and Panther) and non-Iranian animation (Moana). The research results indicate that communication skills are well represented in Iranian and non-Iranian samples. Unlike Gaffman's research and studies, the stories go away, regardless of the gender of the first person (female). The stereotypes about gender stereotypes of women are contrary to what is shown and does not represent the reproduction of traditional gender patterns. In both of these stories, with the deconstruction of banned subjects and the confrontation of the younger generation with the older generation. This breakdown structure is ultimately coupled with maintaining family relationships, respecting elders, and giving priority to families.

    Keywords: Media, animation, communication skills, Representation, Semiotics, female gender
  • Hamidreza Kharazmi *, Nazanin Soltani Pages 77-99

    Addressing women and issues related to them has always been one of the most important issues studied in human societies. The popular culture of every nation, especially stories and myths, is one of the best ways in which one can see the trace of the beliefs, customs and traditions of the people of the present-day societies, And by virtue of which traditional patriarchal thoughts can be rooted in old societies in relation to women; Therefore, in the present research, the role and place of women in the myths of Kerman in four books (Myths of Kerman, Myths of Sirjan, Stories and Myths of Zarand and Culture of Kerman) Is located This research is based on an existentialist feminist and Marxist feminist approach to descriptive-analytical approach and using library resources.

    Keywords: woman, feminism, folklore, legend, Kerman
  • Maryam Dadkhah Tehrani * Pages 101-123

    Mahmud Ostadmohammad is among the prized playwrights of Theater Workshop of Iran, a group consisted of avant-garde artists. In his plays and the plays written by his peers, the role of the women is challenging. When Ostadmohammad began writing plays, few women were practicing theater and the dominant discourse of Iranian theater was that of men. But during the past 40 years and regarding the changes in social-cultural sphere, in addition to having more women practicing theater, their role in the plays has also undergone some changes. In this essay I try to examine the role of women in plays by Ostadmohmmad using the principal concepts in Critical Discourse Analysis and particularly, Feminist Critical Discourse Analysis. The question is though in his plays women of coming to center from margins, and there's more about their problems and the femininity, but does it mean that we are witnessing a real change in the dominant ideology and power relations, or these changes are merely under the influence of previous ideologies.

    Keywords: Dramatic literature, Mahmud Ostadmohammad, Critical Discourse Analysis, feminism
  • Seyyed Ali Rouhani *, Mohamad Mahdi Mahdi.Fayyazikia Pages 125-145

    This essay examines the fundamental assumptions in representing women's in Farhadi cinema in the context of Emmanuel Levinas' thought. Levinas' opinion has always been accused by some of the thinkers who have had a traditional view of women. By looking at the works of Farhadi, one can look for a similar look. Although Farhadi cinema is often associated with ideas about the different depiction of Iranian women, this is an analytical study of how the male subject of his work works with this aspect and how women are sacrificed and, at the same time, The beginning of the problem has been identified. The similarity between Farhadi's look to the woman and what Levinas interprets from femininity brings to a bigger question. The results of this study show how much of the emphasis today in Iranian cinema on the victimization of women is itself an intervention in the construction of an image of women that has created a male interventional subject and how this approach can be a way to get out of this intervention and show. A way of communicating between the subject and the other that does not lead tothe subject violating the Otherness of the other a priori.

     

    Keywords: woman, femininity, Farhadi, Levinas, otherness
  • Somayeh Shafiei *, Zahra Hosseinifar Pages 147-172

    Without doubt instagram has an effective role in Iranian daily life. Hence the study of each account as a kind of media text will bring about significant data for sociological study. Iranian women enthusiastically using Instagram to put aside limited private sphere and communicate to public sphere to express desires, opinions and beliefs. This research as a primary study in the context of different dimensions of social media focuses on the women’s core values which are preached as the proper method of thought and act among audiences. These social values are presented in the most followed Instagram accounts of Iranian women and in relation with women’s lifestyle. For this purpose, all written-women's pages of 5 women are studied carefully. Methologically, using content analysis, more than fifteen thousand posts of professional women user have been studied. From phenomenological point of view, their core values can be best categorized in three areas: reflexivity, femininity, willing to change and continuous acquiring cultural capital are the core values of their individual world. Wifehood, egalitarian attitudes of husbands and motherhood are the core values of their face to face world. Social Participations and consumption management are their core values of the indirect experience world.

    Keywords: social networks, Life style, Reflexivity, Self femininity, cyberspace
  • Tayebeh Mohamadi Nia * Pages 173-194

    This study was conducted by using narrative analysis to phenomenological analysis of users' lived experiences of married men and women in chatting rooms; for this purpose, using purposeful sampling technique with 11 married members through WhatsApp and Semi-structured interviews were conducted and analyzed using Max QDO version 12 software. After constant combining, integrating and compared concepts, four common themes were identified among married male and female users (Syber addiction, Sex chat, Traditional family experience, Chat as remedy of loneliness, Chat as an entertainment and lisure time); Specific categories of married female users were included (Disquisition of marriage and Avoid face-to-face meetings) and two specific categories of married male users were included (sense of freedom to choose a second spouse and desire to have white marriage). After analyzing the story line of the participants, the core category under the title of “resistance against Low satisfaction with marriage” was revealed.

    Keywords: “Grounded Theory”, “Virtual Marriage”, “Married women”, “Marital dissatisfiction“